Bären – vårt kulturarv
Mat och måltider är en viktig del av vårt kulturarv. Maten berättar mycket om våra villkor, om naturen och vår kultur. Vi bär med oss mattraditioner när vi reser och bosätter oss utomlands och vi inspireras av olika ”kök” – det indiska, det franska, det italienska.
För 150 år sedan var Sverige ett fattigt land. Det naturen gav var ovärderligt och därför är många av våra mattraditioner sprungna ur vikten av förrådshushållning och kunskap om att torka, salta, syra. Som inlagd gurka, surströmming men också olika sylter.
Bären var viktiga. Och därför levande inte bara inom matkulturen. Mors lilla Olle plockade blåbär. Stora porslinstillverkare som finska Arabia och svenska Rörstrand har serviser med bärmotiv. Elsa Beskows fantastiska illustrationer är fulla blommor, svampar och bär.
Inom Bär i bygden vill vi lyfta bären i kulturen, och verka för att bären fortsätter vara en del av våra kulturella uttryck. Vid 2023 års bärfestival i Bjurholm hade skolelever fått måla bär, och vi hade en utställning på Hembygdsgården. Och vi kommer att fortsätta med sådana roliga, kreativa och utmanade uppdrag :).